ignasDe Oude Sterrewacht heeft naast rondleidingen een fors aanbod van lezingen over verscheidene onderwerpen. Hieronder vind u de relevante informatie hierover.

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring
De Leidse Weer- en Sterrekundige Kring (LWSK) is lid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). De vereniging stelt zich tot doel het beoefenen en het verspreiden van de weer- en sterrenkunde in populair-wetenschappelijke zin. Hieronder vallen de maandelijkse (behalve in de zomervakantie) lezingen die worden gehouden op de Oude Sterrewacht. Deze populair-wetenschappelijke lezingen gaan over allerlei onderwerpen uit de astronomie, de kosmologie, de meteorologie en de ruimtevaart. De lezingen worden zowel door professionals als door amateurs gegeven. Ze zijn vrijwel altijd zonder enige voorkennis te volgen. Op deze wijze kan men op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, maar ook kennis maken met bepaalde historische aspecten. Meer informatie en een overzicht van de aankomende lezingen kunt u hier vinden.

Een Avondje Sterrewacht
De leden van de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) houden elke maand, behalve in de zomer, een leuke en interessante lezing voor volwassenen met aansluitend de mogelijkheid om samen met een rondleider van de WLS de koepels te bezoeken. Bij helder weer kunt u door de telescopen kijken. De lezing heeft elke keer een ander onderwerp en tijdens de rondleidingen zal de geschiedenis en architectuur van het gebouw worden besproken, met daarnaast natuurlijk een uitgebreid verhaal over de sterrenkunde en hoe deze sterrenwacht daar een rol speelde.

De toegangsprijs voor een Avondje Sterrewacht is €3,- p.p. inclusief koffie of thee. Komt u met een groep, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie hier (Externe link)

De Kaiser Lente Lezingen
De Lentelezingen zijn een initiatief van de Universiteit Leiden en het Leidsch Astronomisch Dispuut ‘F. Kaiser’. De lezingen worden elk jaar tussen maart en mei georganiseerd. Het gaat hier om een viertal wekelijkse lezingen door professionele sterrenkundigen uit het hele land (en soms verder.) Hier kunt u meer informatie vinden over dit evenement.

De Oortlezing
De jaarlijkse Oortlezing, ter herinnering aan deze befaamde Nederlandse sterrenkundige, wordt georganiseerd door de Stichting Het Jan Hendrik Oort Fonds en de Sterrewacht Leiden. De lezing belicht een actueel sterrenkundig onderwerp en is bedoeld voor een breed publiek met interesse in de astronomie. Deze lezing vind plaats in Mei en zal tijdig op de website worden aangekondigd.