Lentelezingen 2017 voorbij

De serie Kaiachterkantillustratieser Lente Lezingen van 2017, met als thema “Raadsels van het Heelal”, is iets meer dan een week geleden afgerond. Met vier lezingen achter de rug hebben we geleerd over het historische en sociologische aspect van de kosmologie, kosmologische simulaties, de detectie van zwaartekrachtsgolven en waar het heelal van gemaakt is. Hiervoor bedanken wij graag de sprekers, Dr. Daan Wegener, Prof. Joop Schaye, Prof. Jo van den Brand en Dr. Henk Hoekstra, die op een enthousiaste en begrijpelijke manier hebben verteld over hun vakgebied.

Volgend jaar worden de Kaiser Lente Lezingen natuurlijk weer georganiseerd, maar voor wie niet kan wachten of een van de lezingen dit jaar heeft moeten missen komen binnenkort video’s van de lezingen online.

We bedanken iedereen die dit jaar bij een of meerdere lezingen aanwezig was, en hopen u volgend jaar weer terug te zien!

De Kaiser Lente Lezingen commissie 2017
Dominique Petit, Pranav Mohanty, Cameron Mackie, Charlotte Brand

Lentelezingen 2017

achterkantillustratieHet onderwerp en de sprekers voor de lentelezingen van dit voorjaar zijn bekend! Het thema van dit jaar is kosmologie. De lezingen zullen plaatsvinden op de zaterdagen van 11 maart tot en met 1 april en worden gegeven door Prof.dr. Jo van den Brand van het NIKHEF, Dr. Daan Wegener van de Universiteit Utrecht en Dr. Henk Hoekstra en Prof.dr. Joop Schaye van de Universiteit Leiden.

Terugblik

image-20150326-8713-dlkgp1

Alle vier de lezingen van vorig jaar staan op YouTube, te bekijken in deze playlist.

Ook kunt u de foto’s die we tijdens de lezingen hebben gemaakt terugzien, namelijk op onze Facebook.

Wilt u graag op de hoogte blijven van het nieuws van de Oude Sterrewacht, “like” dan onze Facebook!

We bedanken graag iedereen die naar een of meer van de lezingen is geweest, en hopen u volgend jaar weer te zien!

De Kaiser Lente Lezingen Commissie 2016
– Olivier Burggraaff
– Brecht Simon
– Joey Braspenning
– Kimberly Emig

Halverwege!

Poster2016_A4
Inmiddels zijn de eerste twee Kaiser Lente Lezingen, door dr. ir. Frans Snik en prof. dr. Ewine van Dishoeck, gegeven.

Tweemaal heeft een volle zaal kunnen genieten van een lezing over de zoektocht naar buitenaards leven. U kunt de lezingen (terug)kijken via YouTube – links kunt u vinden op deze pagina. Ook kunt u fotoalbums vinden op onze Facebook.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de lezingen van Rob van Gent en Mike Garrett – bestel deze snel via deze pagina voordat ze uitverkopen!

Nog 2 weken!

Poster2016_A4

Over minder dan 2 weken beginnen de Kaiser Lente Lezingen alweer! Wilt u naar een van onze lezingen komen? Bestel dan gauw uw kaartje, want meer dan de helft is al verkocht! Klik hier om het programma te bekijken.

Kaartverkoop geopend!

achterkantillustratieU kunt sinds 2 februari kaartjes kopen voor de Kaiser Lente Lezingen 2016!

Een kaartje voor een lezing kost €4,-. Achteraf kunt u een rondleiding krijgen door het monumentale pand van de Oude Sterrewacht voor slechts €4,- extra.
Als u kleine kinderen (4-10 jaar) heeft dan is dat geen probleem – voor slechts €3,- per kind verzorgen wij voor hen een leuke en astronomische middag terwijl u de lezing volgt!

Kaartjes zijn te bestellen via onze webshop: http://www.oudesterrewacht.nl/lentelezingen/inschrijven/

U kunt hier betalen via o.a. iDEAL en Bitcoin.

We hopen u dit jaar weer te mogen verwelkomen op (een van) onze lezingen!

Aankondiging Sprekers 2016

De sprekers van de Kaiser Lente Lezingen 2016 zijn bekend!

Op 2 april zal Frans Snik (Universiteit Leiden) ons komen vertellen over de instrumentatie die nodig is om elders leven te vinden.

Op 9 april geeft Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden, Max-Planck Institute) haar lezing over de chemie van (buitenaards) leven.

Op 16 april geeft Rob van Gent (Universiteit Utrecht) een lezing over de geschiedenis van onze zoektocht naar buitenaards leven.

Tot slot zal op 23 april Mike Garrett (ASTRON, Universiteit Leiden) ons een lezing geven over de rol van radiosterrenkunde in de zoektocht naar buitenaards leven.
N.b.: de lezing van Mike Garrett (23 april) is in het Engels! De andere lezingen zullen in het Nederlands gegeven worden.

Titels en samenvattingen van de lezingen volgen deze maand op onze website: http://www.oudesterrewacht.nl/lentelezingen/lezingen/

Aankondiging Lente Lezingen 2016

achterkantillustratieNet als afgelopen jaren zullen ook dit jaar weer de Kaiser Lente Lezingen plaatsvinden. Dit jaar zullen de lezingen zijn op 2, 9, 16 en 23 april. Het thema van de lezingen zal “zoektocht naar buitenaards leven” zijn.

Zodra de sprekers bevestigd zijn, zullen deze hier worden aangekondigd!

Slot Lentelezingen

achterkantillustratieNa vier zeer interessante lezingen en een bewolkte zonsverduistering is het einde bereikt van de 2015 Kaiser Lentelezingen. Met veel plezier heeft de Lentelezingen commissie dit jaar voor jullie deze lezingen georganiseerd en we kijken dan ook met veel genoegen terug op dit evenement! We willen graag alle sprekers bedanken: Dr. Huib Zuidervaart, Ir. Joe Zender, Prof. Vincent Icke en Prof. Kees de Jager. Met hun enthousiasme en kennis hebben ze ervoor gezorgd dat de lezingen een groot succes waren.

Ook willen we graag alle sterrenkunde studenten bedanken die als vrijwilliger hebben geholpen tijdens de lezingen! De koffie, koekjes, kassa, boeken en in het algemeen de lezingen zouden er niet zijn zonder hun inzet! Als laatste willen we iedereen bedanken die dit jaar de lezingen hebben bezocht! Zonder publiek waren er natuurlijk geen lezingen en het enthousiasme en interesse van iedereen heeft ervoor gezorgd dat de sprekers en de commissie er nog meer plezier aan beleefden!

Voor de commissie is dit ook het einde van een jaar hard werken. We kunnen met trots terugkijken op deze lezingenserie en ook kijken we vooruit naar volgend jaar.

Bedankt voor alles en tot volgend jaar!

De Lentelezingen commissie:

Sascha Zeegers, Alex Pietrow, Nikki Zabel, Mark Knigge en Iosto Fodde

Opnames van de Lezingen

Kees de Jager

Vincent Icke

Joe Zender

Huib Zuidervaart

Pages:12»