Saturday 28 March

Saturday 28 March

Lecturer: Prof. dr. H.J.A. Röttgering (Universiteit Leiden)
Subject: LOFAR: zwart gaten en grote schokken in het heelal
Language: Dutch

LOFAR is een nieuwe Europese radio telescoop met 38 antenne velden in Nederland en 13 velden in 7 andere Europese landen. Het unieke aspect van LOFAR is dat er waargenomen wordt op de allerlaagste (radio) frequenties die vanaf het aardoppervlak waarneembaar zijn. De technische uitdagingen om goede kaarten te maken zijn groot: de hoeveelheid data die verwerkt moet worden zijn ontzagwekkend en de verstorende invloed van de ionosfeer en van ‘andere’ radio signalen zijn groot. Na 10 jaar hard werken kunnen we nu prachtige kaarten van de radio hemel maken. Deze geven belangrijke resultaten voor ons begrip van de evolutie van clusters van sterrenstelsels, quasars and radio galaxies en melkwegstelsels.

In 1993 is Huub Rottgering gepromoveerd in de sterrenkunde aan de universiteit van Leiden. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in Cambridge (UK) kwam hij terug naar zijn ALMA mater, waar hij nu werkt als hoogleraar in de observationele cosmology en als wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut ‘de Sterrewacht Leiden’. Met behulp van grote telescopen en satellieten bestudeert hij verre melkwegstelsels en quasars. Gedurende de laatste 10 jaar speelt de nieuwe radio telescope LOFAR een belangrijke rol in zijn wetenschappelijke loopbaan. Met een groot team tracht hij diepe beelden van de hemel te maken op hele lage radio frequenties om zo meer te begrijpen hoe melkwegstelsels en quasars ontstaan.

N.b.: Deze lezing is in het Nederlands / This lecture will be in Dutch

All lectures start at 14:00. Tickets for the lecture cost € 4, – per person per lecture. The lectures take 45 minutes and are intended for general audiences. After each lecture is 15 minutes the opportunity to ask questions. At 15:15 starts a tour of 45 minutes, which costs € 4, – extra to take part.

The program of lectures is as follows:

TimeActivity
13:15 – 14:00 Reception with free coffee, tea and biscuits
14:00 – 15:00Lecture
15:15 – 16:00Guided tour of the Old Observatory
16:00Closing time of the Old Observatory

SPRING LECTURES CANCELLED / LENTELEZINGEN AFGELAST

 

Alle komende Lentelezingen zijn AFGELAST in verband met COVID-19 (het coronavirus). Als u tickets heeft gekocht, hebben we u een mail gestuurd. We hopen op uw begrip. Voor dringende vragen kunt u ons mailen.

All upcoming Spring Lectures have been CANCELLED due to COVID-19 (the coronavirus). If you have bought tickets, we have send you mail. We hope to have your understanding. For urgent questions you can mail us.

Mail: lentelezingen@strw.leidenuniv.nl