Saturday 14 March

Saturday 14 March

Lecturer: Prof. dr. I.A.G. Snellen
Subject: Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven
Language: Dutch

Er is een ware revolutie gaande in het onderzoek aan planeten rond andere sterren dan onze zon. Pas twintig jaar geleden zijn de eerste exoplaneten ontdekt, en sinds kort weten we al van het bestaan van de eerste op de aarde lijkende planeten rond enkele van onze naburige sterren. Ook wordt er een enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van de atmosferen van exoplaneten. Snellen legt uit hoe deze prachtige ontdekkingen worden gedaan, en wat sterrenkundigen de komende jaren hopen te gaan onderzoeken. Antwoorden op existentiële vragen lijken binnen handbereik te liggen: bestaat er buitenaards leven, of zijn wij alleen in dit enorme universum?

Professor Ignas Snellen is hoogleraar Observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden. Na het afsluiten van zijn promotieonderzoek in Leiden in 1997, werkte hij drie jaar als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Astronomie in Cambridge, waarna hij een astronomie docent werd aan de Universiteit van Edinburgh. Hij keerde terug naar de Universiteit Leiden in 2004. Zijn voornaamste onderzoeksgebied is exoplaneten. De groep van Snellen ontwikkelt observatie en data-reductie technieken voor de telescopen op de grond, en in het bijzonder voor de toekomstige Extremely Large Telescopes (ELT).

N.b.: Deze lezing is in het Nederlands / This lecture will be in Dutch

All lectures start at 14:00. Tickets for the lecture cost € 4, – per person per lecture. The lectures take 45 minutes and are intended for general audiences. After each lecture is 15 minutes the opportunity to ask questions. At 15:15 starts a tour of 45 minutes, which costs € 4, – extra to take part.

The program of lectures is as follows:

TimeActivity
13:15 – 14:00 Reception with free coffee, tea and biscuits
14:00 – 15:00Lecture
15:15 – 16:00Guided tour of the Old Observatory
16:00Closing time of the Old Observatory

SPRING LECTURES CANCELLED / LENTELEZINGEN AFGELAST

 

Alle komende Lentelezingen zijn AFGELAST in verband met COVID-19 (het coronavirus). Als u tickets heeft gekocht, hebben we u een mail gestuurd. We hopen op uw begrip. Voor dringende vragen kunt u ons mailen.

All upcoming Spring Lectures have been CANCELLED due to COVID-19 (the coronavirus). If you have bought tickets, we have send you mail. We hope to have your understanding. For urgent questions you can mail us.

Mail: lentelezingen@strw.leidenuniv.nl