May
2
Tue
avondje sterrewacht
May 2 @ 7:30 pm – 11:00 pm

reservering voor groepen

May
3
Wed
avondje sterrewacht: sterrenhemel op vakantie
May 3 @ 7:30 pm – 11:00 pm

Aanmelden via: AvondjeSterrewacht@gmail.com

Het avondje sterrewacht is bedoeld voor mensen die willen kennis maken met sterrenkunde. Het bestaat uit een lezing en bezoek aan de koepels. Indien mogelijk wordt er ook door de telescopen gekeken. Meer informatie: www.werkgroepleidsesterrewacht.nl

May
12
Fri
JWG Bijeenkomst: Noorderlicht
May 12 @ 7:30 pm – 9:00 pm

Klik hier voor praktische informatie over de bijeenkomsten van Jongeren Sterrenkunde Vereniging (JWG) Afdeling Leiden.

We hebben binnen JWG leiden allemaal enthousiaste amateur sterrenkundigen. Sommige druk bezig op theoretisch vlak. Andere weer veel meer bezig met astrofotografie. En zo zijn we allemaal wel ergens mee bezig.

Zo is onze spreker, Paul Perdijk, onlangs naar het hoge noorden afgereisd voor een poollicht expeditie in Zweden en Noorwegen. Het noorderlicht waarnemen is er een voor de bucket list van elke astronoom. Wat komt er allemaal bij kijken om een poollicht expeditie te plannen? Hoe kun je het noorderlicht het beste waarnemen? Hoe maakt je goede foto’s van het noorderlicht?

Gedurende dit praatje kom je alles te weten of het het noorderlicht, ofwel aurora borealis. In dit praatje vertellen we hoe het ontstaat, waar je het het beste kan zien. Dus komt gezellig naar onze bijeenkomsten.

May
16
Tue
LWSK lezing
May 16 @ 8:00 pm – 10:00 pm

Onderwerp: Tropomi

Behalve stikstof en zuurstof zijn er allerlei andere ‘sporengassen’ in onze atmosfeer. De concentraties van deze sporengassen zijn heel erg laag, maar toch hebben ze een belangrijk effect op de leefbaarheid van onze planeet: Denk aan het ozongat; luchtvervuiling en broeikasgassen. Het nieuwe Nederlandse aardobservatie instrument ‘Tropomi’ gaat de metingreeks van deze sporengassen van eerdere satellieten voortzetten. Dit instrument zal weer nauwkeuriger kunnen meten dan zijn voorgangers. Deze lezing gaat over hoe zo een instrument zo een nauwkeurige meting kan doen: Hoe meet je concentraties in de atmosfeer van een paar deeltjes per miljard vanuit de ruimte?

Toegang niet-leden alleen na aanmelding vooraf op info@lwsk.nl

May
30
Tue
avondje sterrewacht
May 30 @ 7:30 pm – 11:00 pm

reservering voor groepen